EL YIKAMAA
14 Ağustos 2020

Ellerinizi en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkamanız gereken durumlar 👆

Doğru El Yıkama Nasıl Olmalı?

Hastalık yapıcı mikroorganizmalar toprakta, havada, suda kısacası etrafımız çevreleyen her alanda yaşayabilir. Günlük hayatta en çok kullanılan ve mikroorganizmalarla etkileşim halinde olan eller çok iyi birer taşıyıcıdır. Doğru el yıkama alışkanlığı kazanarak ve el hijyeni kurallarına uyarak hastalıklara karşı korunabilir ve bulaşıcı hastalıkların kontrol altına alınmasına yardımcı olabilirsiniz.

 

El Yıkama Talimatı: Hijyenik El Yıkama Nasıl Olur?

Doğru el yıkama teknikleri, kişisel hijyeni sağlamanın en basit yoludur. El yıkama çeşitleri sosyal el yıkama, hijyenik el yıkama ve cerrahi el yıkama şeklinde üçe ayrılır. Sosyal el yıkama rutin olarak yapılması gereken su ve sabun ile mekanik bir şekilde ellerin yıkanmasıdır. Cerrahi el yıkama, cerrahi işlemlerden önce doktor ve yardımcı personelin mikroorganizmaları öldürüp tamamen ortamdan uzaklaştırılmasına dayanan el yıkama çeşididir. Hijyenik el yıkama adımlarını ise aşağıda bulabilirsiniz:

  • Ellerinizi ılık veya soğuk suyla ıslatın. Musluğu açın ve ıslatmak için ellerinizi suyun altında tutun. Avuç içlerinizi ve ellerinizin arkasını tamamen ıslattığınızdan emin olun, böylece sabun eşit bir şekilde yayılır.

  • Ellerinizden birinin avuç içine bozuk para büyüklüğünde bir el sabunu alın. Sonra sabun köpürene kadar ellerinizi ovuşturun.

  • Avuç içleri aşağı gelecek şekilde önce bir elinizi diğerinin üzerine, sonra üst elinizdeki parmakları alt elinizdeki parmakların arasına koyun. Ovalamak için ellerinizi parmaklarınız boyunca yukarı ve aşağı hareket ettirin. Ardından parmaklarınızı avuç içlerinizle birbirine geçirin ve işlemi tekrarlayın. Her bir elinizi yaklaşık 3-5 saniye yıkayın.

  • Ellerinizi düzgün bir şekilde yıkamak, temiz akan suyla ıslatmak ve sabun uygulamak, ardından ellerinizdeki her yüzeyi ovmak için en az 20 saniye harcayın. Parmaklarınızın arasını, tırnaklarınızın altını, baş parmaklarınızın ve bileklerinizin etrafını yıkadığınızdan emin olun. Ardından, ellerinizi suyun altında durulayın, kâğıt havluyla kurulayın ve musluğu kapatmak için kâğıt havlu kullanın.

     

El Yıkama Süresi Ne Kadar Olmalı?

Banyoyu yeni kullandıysanız, çöpü çıkardıysanız ya da yemek yemek üzereyseniz, kural aynıdır: Ellerinizi en az 20 saniye sabun ve suyla yıkamanız gerekir. Ilık su kullanmak gerekli değildir, ancak sıcaklık hoşsa çoğu insan daha uzun süre ellerini yıkamak isteyebilir. Sürekli el yıkama, ellerde kuruluk ve cilt çatlaklarına neden olabilir. Günde birkaç kez ellerinize nemlendirici sürerek cilt kuruluğunun önüne geçebilirsiniz.

 

El Temizleme Jeli Nasıl Kullanılır?

Elinizi yıkamak için vakit bulamadığınızda, metroda, kafede, ofiste, yolda olası kirletici etkilerinden kurtulmak için el dezenfektanı kullanabilirsiniz. %60’ın üzerinde alkol içeren jelleri seçerek cildinizdeki bazı zararlı bakterileri uzaklaştırabilirsiniz. Alkol bazlı el temizleme jeli ellerinizdeki tüm kirleri ortadan kaldırmaz ve pestisitler, ağır metaller gibi belirli maddeleri çıkarmaz. Su ve sabuna ulaşamadığınız durumlarda ellerinizi kirli bırakmaktan daha iyi olduğu için alkol bazlı el temizleme jeli kullanabilirsiniz. El temizleme jeli kullanım adımları:

  • Bir elinize bozuk para büyüklüğünde el temizleme jeli alın.

  • Jel buharlaşana kadar ellerinizi yaklaşık 20 saniye birbirine sürün ve jeli ellerinizi yıkıyormuş gibi hareket ettirin.

  • Aralarını temizlemek için parmaklarınızı birbirine geçirin ve tırnaklarınızın altına girmek için avuç içlerinizi parmak uçlarınızla ovalayın. Ellerinizi kuruyana kadar hareket ettirmeye devam edin.

     

El Yıkarken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Kirli olduğunu düşündüğünüz zaman ellerinizi yıkayabilirsiniz. Ancak ellerinizi kesinlikle yıkamanız gereken bazı durumlar şunlardır:

  • Bir yaranın bakımından önce ve sonra,

  • Yemek hazırlığına ve yemek yemeye başlamadan önce, yemekten sonra,

  • Tuvaleti kullandıktan sonra,

  • Öksürdükten, hapşırdıktan veya burnunuzu sildikten sonra,

  • Çöpü çıkardıktan sonra,

  • Bebek bezi değiştirdikten sonra,

  • Bir hayvanı sevdikten ve bakımını yaptıktan sonra,

  • Kontakt lensleri takmadan ve çıkarmadan önce,

  • Toplu taşıma, spor salonu veya alışveriş merkezleri gibi halka açık yerleri ziyaret ettikten sonra ellerinizi mutlaka yıkayınız.